93 869 29 29 - info@innoverenergy.com

FAQ's

Parcs Solars

Sí. Els parcs solars es poden ubicar en espais agraris, industrials i urbans… preferiblement en espais agraris donat el menor valor del terreny, alhora que són un potenciador per al desenvolupament econòmic de les zones rurals.

Els propietaris reben una compensació econòmica en concepte de lloguer i poden així gaudir d’un ingrés addicional al de l’agricultura i al de la resta d’activitats habituals, fent que les empreses agrícoles siguin més estables econòmicament.

No. És especialment adequat ocupar els terrenys menys productius o en desús que ofereixen poca rendibilitat econòmica, preservant els de major valor agrícola.

Sí. Els sistemes de muntatge permeten ubicar parcs solars amb molta versatilitat. Les estructures de panells solars es claven directament al terreny sense necessitat d’executar obra civil ni malmetre el terreny. S’adapten als diferents tipus de terrenys o orografies.  

En terrenys amb alt valor agrícola es pot generar una sinèrgia exitosa gràcies a la denominada agrovoltaica; quan les instal·lacions fotovoltaiques es combinen amb l’agricultura, els mòduls proporcionen ombra, generen una protecció enfront dels agents meteorològics desfavorables i disminueixen les necessitats hídriques dels conreus, mantenint així un òptim rendiment dels panells.

Es pot destinar a generar energia verda a la xarxa de distribució disminuint així la dependència de fonts d’energia contaminants. A més, en terrenys confrontants a zones industrials es pot destinar a reduir el consum industrial; en aquest cas s’anomenen instal·lacions per a autoconsum.   

La seva execució aporta energia verda de proximitat i beneficis econòmics al llarg de tota la seva vida productiva i en les diferents fases del projecte: pagament d’impostos al municipi, i ingressos per a les empreses locals en les fases de construcció i manteniment.  

No, tot el contrari. Substitueixen les fonts d’energia contaminants com són les centrals nuclears, tèrmiques o de gas, que són les que emeten emissions de CO2 amb una petjada negativa al territori molt prolongada en el temps. Alhora són perfectament compatibles amb la biodiversitat faunística existent i durant la seva llarga vida en funcionament no emeten fums, gasos contaminants, soroll, pols ni cap element nociu.

S’intenta minimitzar al màxim integrant-los correctament en l’entorn on s’ubica. S’identifiquen els valors més rellevants del paisatge i es preveuen les mesures més escaients com instal·lació de tanques perimetrals cinegètiques per a permetre el pas de la fauna, plantacions d’espècies autòctones al llarg del perímetre del parc per reduir-ne la visibilitat des dels punts més rellevants del paisatge i es conserven tots els elements singulars preexistents com les fonts i els murs de pedra seca. 

El seu funcionament no requereix consum d’aigua; aquest queda reduït, com a molt, a les tasques de neteja dels mòduls fotovoltaics i, en zones àrides o períodes de sequera, també és possible netejar els panells en sec, a través d’aire a pressió i un raspall mecanitzat amb un vehicle agrícola.

Tot el contrari, la transició cap a l’energia renovable, a la que contribueix la fotovoltaica, evitarà emissions addicionals de gasos d’efecte hivernacle o d’altres contaminants atmosfèrics vinculats a problemes de salut pública. A més, es redueix el consum d’aigua que, tot sovint, es necessari per fer funcionar centrals elèctriques de combustible fòssil.

Tots els elements instal·lats tenen acreditació de no superar els límits normatius que regulen l’emissió de soroll i de camps magnètics. 

És necessari diferenciar si el parc solar destinarà l’energia a l’autoconsum o a la seva evacuació a la xarxa de distribució. En cas de destinar l’energia a l’autoconsum no existeix un mínim de superfície, aquesta quedarà condicionada a la superfície disponible i/o a la quantitat d’energia que consumeixi l’establiment industrial. En cas de destinar l’energia produïda a la xarxa de distribució, s’aconsella disposar d’un mínim de 3 ha.

No, els terrenys continuaran tenint la mateixa qualificació, tan sols se’n canvia l’ús.

En acabar la fase d’explotació, el promotor de la planta procedirà a retirar la instal·lació i restituir els terrenys al seu estat original, de manera que la propietat pot reprendre l’ús que originalment s’hi practicava o bé destinar-lo a un altre ús desitjat. La Generalitat de Catalunya obliga a dipositar una garantia econòmica que garanteix aquest futur desmantellament i restauració del terreny.

Autoconsum Industrial

Entenem per autoconsum industrial la producció d’energia elèctrica que l’empresa genera per al consum propi. Això s’aconsegueix mitjançant la instal·lació de panells solars ja sigui a la coberta, a la façana, sobre terreny o en marquesines.

En una instal·lació d’autoconsum solar s’instal·len panells que converteixen la llum del sol en electricitat a través d’un procés anomenat efecte fotovoltaic. Aquesta electricitat s’utilitza per alimentar els diferents dispositius i sistemes elèctrics de l’empresa

Els beneficis inclouen la reducció de costos energètics a llarg termini, la independència energètica, la reducció d’emissions de gasos amb efecte hivernacle i la possibilitat d’obtenir ingressos addicionals a través de la venda d’excedents energètics.

Se’n poden beneficiar empreses de diversos sectors, com ara indústries manufactureres, centres logístics, hotels o centres comercials, entre d’altres.

Qualsevol empresa pot tenir una instal·lació d’autoconsum a les seves instal·lacions, sempre que es compleixi amb la legislació vigent i la normativa local.

Actualment està prohibit fer instal·lacions sobre cobertes amb amiant. En aquests casos, la nostra recomanació és substituir la coberta actual per una de xapa o tipus Sandwich i posar els panells sobre aquesta nova coberta.

Les instal·lacions d’autoconsum requereixen un manteniment mínim que pot consistir en una revisió anual per assegurar el bon funcionament del sistema i, en alguns casos, una neteja també anual dels panells per garantir-ne l’eficiència i producció.

· Sense excedents: L’energia produïda és únicament per a l’autoconsum. Per tal de no abocar excedents a la xarxa de transport o distribució s’instal·la un dispositiu físic a la instal·lació fotovoltaica.

· Amb excedents: La instal·lació fotovoltaica subministra energia per a l’autoconsum i, a més, aboca l’energia sobrant a la xarxa de transport o distribució per poder-ne treure un benefici.

Segons l’RD 244/2019, l’energia excedentària es pot evacuar a la xarxa elèctrica ja sigui amb la compensació o amb la venda dels excedents generats. Per instal·lacions de fins a 100kW nominals es podrà optar per ambdues solucions; per instal·lacions més grans de 100kW nominals només se’n podrà fer la venda.

Les diferències principals entre una i altra modalitat són les següents:

· La compensació d’excedents és automàtica i el descompte econòmic es reflecteix directament a la factura mensual de la companyia elèctrica. Es valoren els kWh injectats a la xarxa a un preu acordat amb l’empresa comercialitzadora d’energia.

· La venda d’excedents no és automàtica i implica haver de facturar mensualment l’energia injectada a la xarxa al preu de mercat en el moment en què s’ha produït l’excedent. Aquest import té associat un impost del 7% en concepte de generació d’energia que es descompta del preu total a percebre. Addicionalment, s’ha de contractar el servei de representació de mercat amb l’empresa comercialitzadora perquè gestioni la facturació anteriorment comentada i s’ha de modificar l’objecte social de l’empresa afegint el corresponent CNAE d’empresa productora d’energia elèctrica.

Hi ha diverses opcions de finançament,com la inversió directa, leasing, renting i contractes de compra d’energia (PPA – Power Purchase Agreement).

Un PPA, o Acord de Compra d’Energia, és un contracte a llarg termini entre un productor d’energia (generalment una planta d’energia renovable) i l’empresa. En aquest acord, el productor es compromet a subministrar energia al comprador a un preu fix durant un període determinat. Els PPA són una eina clau en el finançament i el desenvolupament de projectes d’energia renovable. A continuació, en detallem els principals avantatges:

· Estabilitat de Preus: Protegeix l’empresa contra la volatilitat dels preus de l’energia al mercat.

· Sostenibilitat: Ajuda a complir els objectius de sostenibilitat i reducció d’emissions de carboni.

· Previsibilitat: Permet una millor planificació financera a llarg termini a causa dels costos energètics predictibles.

Autoconsum Residencial

Entenem per autoconsum industrial la producció d’energia elèctrica que es genera a casa  per al consum propi a través de la instal·lació de panells solars fotovoltaics.

· Panells solars fotovoltaics: Capturen l’energia solar i la converteixen en electricitat.

· Inversor: Converteix el corrent continu generat pels panells en corrent altern, que és el que s’utilitza a la llar.

· Estructura: Suports per instal·lar els panells solars a coberta, a terra o en altres superfícies.

· Comptador bidireccional: Mesura tant l’energia consumida de la xarxa com l’energia excedent que s’hi injecta.

· Sistema d’emmagatzematge (opcional): bateries que emmagatzemen l’energia per al seu ús posterior.

Un sistema d’autoconsum residencial consta de panells solars instal·lats generalment a la teulada. Aquests panells converteixen la llum solar en electricitat que es pot utilitzar directament a la llar. Un inversor converteix el corrent continu (CC) dels panells en corrent altern (CA) que és el que s’utilitza en la majoria de dispositius elèctrics.

La quantitat d’energia que es pot generar depèn de les dimensions de la instal·lació, de la ubicació geogràfica i de l’orientació dels panells solars, entre d’altres.

Els sistemes d’autoconsum residencial amb panells solars tenen una vida útil típica d’almenys 25 anys. Els fabricants de panells utilitzats al sector residencial, que és l’element més important de la instal·lació, ofereixen garanties de producció i de producte per aquest període de temps.

En dies ennuvolats, els panells solars segueixen generant energia, encara que en menor quantitat. A la nit, el sistema depèn de l’energia emmagatzemada en bateries (si n’hi ha) o de la xarxa elèctrica. Per això, molts sistemes combinen autoconsum amb emmagatzematge per garantir el subministrament.

No cal, però afegir un sistema d’emmagatzematge d’energia, com són les bateries, proporciona beneficis addicionals. Les bateries poden emmagatzemar l’excés d’energia generada durant el dia per utilitzar-lo durant la nit o en moments d’alta demanda, i maximitzen el rendiment de la instal·lació d’autoconsum.

Sí, l’autoconsum compartit a comunitats de veïns és una opció viable i cada cop més popular. Permet que diversos usuaris es beneficiïn d’una única instal·lació, repartint els costos i els beneficis.

Sí. A Innover proposem opcions per al finançament de les instal·lacions residencials per tal de fer possible la seva instal·lació.

Sí. Els excedents no autoconsumits s’aboquen a la xarxa elèctrica i la companyia comercialitzadora els valora i en resta el seu import directament en cada factura.

Sí. En la majoria de municipis es poden obtenir bonificacions en l’impost de Béns i Immobles i, addicionalment, es pot deduir la inversió realitzada a la declaració de la Renda corresponent.