L’energia produïda es ven al mercat energètic i s’obté una rendibilitat durant un període superior als 30 anys.
Generació il·limitada en provenir d’una font inesgotable d’energia.
La seva producció no genera cap emissió, per tant, és una energia totalment respectuosa amb el medi ambient.
El benefici d’instal·lar parcs propers a les zones de consum possibilita una energia distribuïda de proximitat que redueix l’impacte visual i la necessitat de grans xarxes de transport.
Per tal d’aconseguir un subministrament energètic basat en energies renovables, els parcs solars són una opció necessària que proporcionen una generació eficient, respectuosa amb el medi ambient i integrada al territori. Tot això, amb l’objectiu de potenciar i afavorir la transició energètica a la societat.
A més, existeix la possibilitat de realitzar un acord en format PPA (Power Purchase Agreement) que permet fixar un preu de l’energia a llarg termini i minimitzar els riscos de la inversió que poden venir ocasionats per la fluctuació del preu de l’energia.
Sí. Els parcs solars es poden ubicar en espais agraris, industrials i urbans… preferiblement en espais agraris donat el menor valor del terreny, alhora que són un potenciador per al desenvolupament econòmic de les zones rurals.
Els propietaris reben una compensació econòmica en concepte de lloguer i poden així gaudir d’un ingrés addicional al de l’agricultura i al de la resta d’activitats habituals, fent que les empreses agrícoles siguin més estables econòmicament.
No. És especialment adequat ocupar els terrenys menys productius o en desús que ofereixen poca rendibilitat econòmica, preservant els de major valor agrícola.
Sí. Els sistemes de muntatge permeten ubicar parcs solars amb molta versatilitat. Les estructures de panells solars es claven directament al terreny sense necessitat d’executar obra civil ni malmetre el terreny. S’adapten als diferents tipus de terrenys o orografies.
En terrenys amb alt valor agrícola es pot generar una sinèrgia exitosa gràcies a la denominada agrovoltaica; quan les instal·lacions fotovoltaiques es combinen amb l’agricultura, els mòduls proporcionen ombra, generen una protecció enfront dels agents meteorològics desfavorables i disminueixen les necessitats hídriques dels conreus, mantenint així un òptim rendiment dels panells.
Es pot destinar a generar energia verda a la xarxa de distribució disminuint així la dependència de fonts d’energia contaminants. A més, en terrenys confrontants a zones industrials es pot destinar a reduir el consum industrial; en aquest cas s’anomenen instal·lacions per a autoconsum.
La seva execució aporta energia verda de proximitat i beneficis econòmics al llarg de tota la seva vida productiva i en les diferents fases del projecte: pagament d’impostos al municipi, i ingressos per a les empreses locals en les fases de construcció i manteniment.
No, tot el contrari. Substitueixen les fonts d’energia contaminants com són les centrals nuclears, tèrmiques o de gas, que són les que emeten emissions de CO2 amb una petjada negativa al territori molt prolongada en el temps. Alhora són perfectament compatibles amb la biodiversitat faunística existent i durant la seva llarga vida en funcionament no emeten fums, gasos contaminants, soroll, pols ni cap element nociu.
S’intenta minimitzar al màxim integrant-los correctament en l’entorn on s’ubica. S’identifiquen els valors més rellevants del paisatge i es preveuen les mesures més escaients com instal·lació de tanques perimetrals cinegètiques per a permetre el pas de la fauna, plantacions d’espècies autòctones al llarg del perímetre del parc per reduir-ne la visibilitat des dels punts més rellevants del paisatge i es conserven tots els elements singulars preexistents com les fonts i els murs de pedra seca.
El seu funcionament no requereix consum d’aigua; aquest queda reduït, com a molt, a les tasques de neteja dels mòduls fotovoltaics i, en zones àrides o períodes de sequera, també és possible netejar els panells en sec, a través d’aire a pressió i un raspall mecanitzat amb un vehicle agrícola.
Tot el contrari, la transició cap a l’energia renovable, a la que contribueix la fotovoltaica, evitarà emissions addicionals de gasos d’efecte hivernacle o d’altres contaminants atmosfèrics vinculats a problemes de salut pública. A més, es redueix el consum d’aigua que, tot sovint, es necessari per fer funcionar centrals elèctriques de combustible fòssil.
Tots els elements instal·lats tenen acreditació de no superar els límits normatius que regulen l’emissió de soroll i de camps magnètics.
És necessari diferenciar si el parc solar destinarà l’energia a l’autoconsum o a la seva evacuació a la xarxa de distribució. En cas de destinar l’energia a l’autoconsum no existeix un mínim de superfície, aquesta quedarà condicionada a la superfície disponible i/o a la quantitat d’energia que consumeixi l’establiment industrial. En cas de destinar l’energia produïda a la xarxa de distribució, s’aconsella disposar d’un mínim de 3 ha.
No, els terrenys continuaran tenint la mateixa qualificació, tan sols se’n canvia l’ús.
En acabar la fase d’explotació, el promotor de la planta procedirà a retirar la instal·lació i restituir els terrenys al seu estat original, de manera que la propietat pot reprendre l’ús que originalment s’hi practicava o bé destinar-lo a un altre ús desitjat. La Generalitat de Catalunya obliga a dipositar una garantia econòmica que garanteix aquest futur desmantellament i restauració del terreny.
2024 | Innover Energy